Speltherapie - De Rotonde

In de spelkamer

spelzaalIn een speciaal daarvoor ingerichte spelkamer krijgt het kind de gelegenheid om samen met de speltherapeut zijn eigen spel te spelen en daarin uiting te geven aan zijn belevingswereld. Allerlei soorten spelmateriaal staan tot zijn beschikking. Als ik op school of thuis kom dan neem ik dat mee wat nodig is voor het spelen.

Kinderen verkennen spelenderwijs de wereld om hen heen. Bij iedere fase in de ontwikkeling passen kenmerkende spelvormen: kiekeboe bij de hele kleintjes, auto’s en poppen bij de grotere kinderen en later ook spelletjes, die je kunt winnen of verliezen.

Kinderen beschikken in hun spel ook over hun fantasie. Spel blijkt een krachtig middel om informatie en ervaringen te werken. Nieuw gedrag uitproberen en oefenen kan via spel. Verbeeldend spel neemt een centrale rol in speltherapie in.

In de therapie bepaalt het kind de inhoud van het spel. Het kind krijgt zo alle ruimte om te uiten waar hij mee zit, met zijn problemen om te gaan en nare ervaringen en gevoelens te verwoorden en verwerken en nieuw gedrag uit te proberen en te oefenen. Het kind zal zich hierdoor prettiger voelen, weer meer zelfvertrouwen krijgen en daardoor weer beter functioneren.

Doel van de therapie zal altijd zijn, dat het kind weer ruimte krijgt om verder te groeien en te ontplooien.

huisje